Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Kürtaj yaptırmak halk arasında  bilinen adıyla çocuk aldırmak, günümüzde yasal olarak gebeliğin ilk 10 haftası içerisinde  çok kısa süren cerrahi bir operasyonla yapılabilmektedir. Kürtaj eğer iyi bir kadın doğum  hekimi tarafından ve düzgün bir sağlık kuruluşunda yapılıyorsa kadın fiziki olarak hemen hemen hiçbir problem yaşamadan kürtajdan çok kısa bir süre sonra ayağa kalkıp, rutin hayat akışına dönebilir. Sorunsuz geçen bir kürtajın ardından kürtaj sonrası bakım çok önemlidir. Eğer gereken önlemler alınmaz ve doktorunuzun uyarılarına kulak asmazsanız başta enfeksiyon riski olmak üzere birçok problemle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Edilir?

  1. Kürtajdan hemen sonra eğer eşinizle aranızda kan uyuşmazlığı  varsa mutlaka sonraki gebeliklerde problem yaşamamak için hızlıca kan uyuşmazlığı iğnesi vurulmalısınız.Anne – baba + ise çift arasında kan uyuşmazlığı vardır.Eğer hastamız gebeliğin devamını istiyorsa doğumdan sonra bebeğin kan grubuna bakılır, eğer bebek babanın kan grubunu aldı ise annenin ileride doğuracağı bebekleri  korumak amacıyla anneye kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.Kürtaj olan bir kadında bebeğin kan grubunu bilmediğimiz için 72 saat içinde kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalıdır.
  2. Uzman kadın doğum hekiminizin verdiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarınızı mutlaka kullanmalısınız. Aslında kürtajdan sonra rahim kendini kasıp bırakarak toparlanmaya çalışır ve kanayarak temizlenir. Bu kasılmalar kramp tarzı ağrılara neden olur. Ağrı kesiciler bu ağrıların daha az hissedilmesini sağlar. Antibiyotikler ise olası bir enfeksiyon riskini bertaraf eder. Eğer kürtajdan sonra rahimde enfeksiyon gelişirse bu tedavi edilmesi zor ve uzun bir süreçtir. Yalnız yalnızca doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmalısınız çünkü doktorunuz sizin ihtiyacınıza yönelik ilaçlar reçete edecektir.İşlemden sonra antibiotik kutu bitinceye kadar alınmalıdır ağrı kesiler 2 gün ağrınız olmasa bile sabah akşam alınmalıdır.Zira bazı vakalarda rahim ağzındaki spazma bağlı dışarıya akması gereken kana akamaz ve içeride toplanır aynı içerde parça kalması gibi şikayetlere yol açar.
  3. Yaklaşık 7 gün kadar cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir. Cinsel ilişkiyle birlikte enfeksiyon çok hızlı rahim içine yayılır ve kürtaj sonrası sürecin çok zor geçmesini sağlar.Cinsel ilişki erken yapılırse damar ağızlarının açık olmasına bağlı üst genital organlara kadar uzanan enfeksiyonlar meydana gelir.
  4. Kürtajdan sonra ayakta duş almak gerekir. Oturarak duş almak veyahut küvet yada jakuziye girmek enfeksiyon riskini artırır ve bu yüzden önerilmez. Aynı zamanda havuz yada denize girmekte önerilmez çünkü böyle yerler enfeksiyon riskinin en yüksek olduğu yerlerdir.
  5.  Tekrar gebe kalmak için en az 3 ay beklemek gerekir. Tekrar gebe kalmak için rahmin iyileşmesi ve kadının psikolojik olarak hazır olması gerekir. Ve bu süreç minimum 3 ay olarak belirlenmiştir.
  6. İşlemden sonra hafif bir şeyler yiyiniz sonra hemen ,ilaçlarınıza başlayın.Bazen nöbetçi eczane aramak istemeyen hastalar saatler ve hatta günler sonra ilaçlarına başlıyorlar.

Kürtaj Sonrası İyileşme Süreci

Kürtajdan sonra iyileşme sürecini etkileyen birçok faktör vardır. Son yıllarda kürtaj için hemen hemen her kadın doğum uzmanı tarafından kullanılan vakumlu kürtajda iyileşme süreci çok daha kısa olmaktadır. Rahim ağzının  genişletilmesi sonrasında kanül adı verilen ince plastik boru yardımı ile rahim içine ulaştırılan basınç gebelik kesesini çekerek rahim için gebelik materyalinden temizler. Vakumlu kürtaj işlemi toplamda  5-6 haftalık gebeliklerde 3 dakika kadar sürer.

Rahim ultrason ile kontrol edilir ve kalan bir parça var ise küret ile temizleme yapılır. Rahim içinde tahribat oldukça azdır. Kürtaj sonrası rahim toparlanması da bu sayede kısa sürede gerçekleşir.

Bununla birlikte kürtaj sonrasında iyileşme süresini etkileyen bir diğer önemli faktör de gebelik haftasıdır. Gebelik haftası ne kadar büyük ise işlem sonrası iyileşme süresi de o kadar uzayacaktır.

Kürtaj Sonrası Rahim Ne Zaman Toplanır?

Birçok kadın kürtajdan sonra gebelik konusunda endişe duyar ve kürtajın yeni bir gebeliği engellemesinden korkar. Ancak kürtaj doğru şartlarda ve uzman ellerde yapıldığı takdirde bu yeniden hamile kalmaya ya da doğum yapmaya engel değildir. Kürtaj sonrası hamilelik isteği olan kadınlara tavsiyemiz en az 2 ay beklemeleri yönündedir. 2 aylık süreç hem rahim toparlanması hem de anne adayının fiziksel olarak kendisini yeni bir hamileliğe hazır hissetmesi için gereklidir. Bu süre sonrasında kadının gebe kalması için herhangi bir sorun yoktur.

Kürtajdan Sonra Adet Ne Zaman Görülür?

Kürtaj sonrası adet görme genellikle işlemden 1 ay sonrasını kapsar. Ancak bu dönem, kadının stresinin oldukça yoğun olduğu bir dönemdir. Strese bağlı adet gecikmesi kürtajdan sonra sık karşılaştığımız bir durumdur ve endişe verici değildir. Süreç içerisinde vücuttaki hızlı hormonal değişimler de adet döngüsünü etkileyebilir ve bu gibi durumlarda beklenen sürede adet görülmemesi de çokça yaşanır. Ancak her koşulda kürtajdan sonra 45 gün içinde adet görülmediyse hekiminize başvurmalısınız. Maksimum 45 günlük süre hastalarımıza özellikle dikte edilmelidir.Zira ultrason ile kontrol etmemize rağmen gebeliğin devam etmesi,yeni bir gebeliğin oluşması açısından önemli bir süredir.Bu süre özellikle kürtaj rağmen devam eden gebelikler için önemlidir.Zira hasta geldiğinde yasal süreyi geçmiş bir gebelik ile karşı karşıya kalabiliriz.Adet gecikmesinin nedeni işlem sonrasında iç genital organlarda meydana gelen yapışıklık olabilir. Bu gibi durumlarda hızlıca tedaviye başlanması gerekir.

Aynı zamanda kürtajdan sonra korunmasız cinsel ilişkiye girmiş iseniz adet gecikmesinin nedeni yeni oluşmuş bir gebelik de olabilir.Zira kürtajdan 15 gün sonra yeni bir yumurtlama ve buna bağlı bir gebelik gelişebilir. Bundan dolayı kürtaj sonrası cinsel ilişki yasağından sonra hekiminiz ile konuşarak en uygun doğum kontrol yöntemini kullanmalısınız.

Kürtajdan Sonra Ne Zaman İşe Dönebilirim?

Kürtajdan sonra 1-3 gün dinlenmeniz gerekir. Bu süreç, hem kanamanızın azalması hem de kendinizi daha iyi hissetmek için gereklidir. İş temponuz yoğunsa ya da ağır bir işte çalışıyorsanız hekiminiz onay verene kadar kendinizi yoracak işlerden de kaçınmalısınız. Yine kürtajdan sonra spor yapmak istiyorsanız ağır sporlardan iyileşene kadar uzak durmalısınız. Bu süreçte kısa molalar vererek yapacağınız alçak tempolu günlük yürüyüşler hem iyileşme sürecinizi hızlandırmaya hem de stresinizi atmanıza yardımcı olacaktır. Havuz, deniz gibi su dolu ortak kullanım alanlarından da enfeksiyon riski geçene kadar uzak durmalısınız.

Kürtaj Esnasında Spiral Takılır mı?

Kürtaj esnasında spiral takılması mümkündür. Ancak bu dönemde rahim ağzı açıklığı fazladır bu nedenle de önerimiz kürtajdan sonraki ilk adet dönemini beklemektir. Özellikle küçük gebeliklerde her hastasına spirali önermekteyiz. Merkezimizde her hastamıza özellikle aile planlaması konusunda yöntem danışmanlığı

Kürtajdan sonra doğum kontrol yöntemleri arasında seçiminizi doğum kontrol hapı kullanmaktan yana kullanacaksanız mutlaka doktorunuzun önereceği doğum kontrol ilacını kullanmalısınız.

Kürtaj Geçmişiniz ''Anlaşılmaz''

Vakum kürtaj yöntemi ile kürtaj öncesinde, sırasında veya sonrasında ağrı veya acı hissetmezsiniz. Hızlı ve etkili bir müdahale ile ağrısız ve acısız şekilde gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz.

Kürtaj işlemlerinde son yıllarda tıp dünyası tarafından en çok kabul gören yöntem Aspirasyon Vakum yöntemi olarak bilinen Vakum Kürtaj yöntemidir. Ağrısız ve hızlı bir işlemdir.